Ako vybrať kuchynskú linku?

Zariaďujete novú kuchyňu, ale neviete, ako všetko usporiadať do priestoru, aby bolo hneď po ruke všetko potrebné a dobre sa vám na kuchynskej linke pracovalo? Pokiaľ nechcete s výberom strácať viac času ako je nevyhnutné, prejdite si týmto radcom, ktorý vám prezradí, ako vybrať kuchynskú linku na základe hlavných kritérií.

Zariaďujete novú kuchyňu, ale neviete, ako všetko usporiadať do priestoru, aby bolo hneď po ruke všetko potrebné a dobre sa vám na kuchynskej linke pracovalo? Pokiaľ nechcete s výberom strácať viac času ako je nevyhnutné, prejdite si týmto radcom, ktorý vám prezradí, ako vybrať kuchynskú linku na základe hlavných kritérií.

Doba čítania 6 min.
David, redakcia Heureka.sk

Ako vybrať kuchynskú linku podľa materiálu

Časté striedanie vysokej teploty, vlhkosti, používanie ostrých predmetov a každodenné varenie bude kuchynskú linku veľmi namáhať. Preto je potrebné voliť kvalitný materiál, ktorý bude dostatočne odolný a ideálny aj ľahko udržiavateľný.

Drevo

Drevené kuchyne síce patria k drahším variantom, ale zato veľmi kvalitným a príjemným na dotyk. Či už kupujete masív alebo dyhu, oba varianty pôsobia teplo a útulne a pravdepodobne nikdy nevyjdú z módy.

  • Vysoká odolnosť

  • Dlhá životnosť

  • Povrchové poškodenia je možné ľahko opraviť prebrúsením a prelakovaním

  • Nadčasový dizajn

  • Vysoká cena

  • Varianty bez lakovej úpravy sú náročné na údržbu a farebne nestále

Drevené kuchynské linky

Lamino

Laminové kuchynské linky sú najrozšírenejší a cenovo najdostupnejší variant. Bývajú doplnené o plastové hrany, ktoré chránia bočné strany pred skrútením, či inou deformáciou.

  • Ľahko sa čistia a udržujú

  • Nízka cena

  • Široký výber farieb a vzorov

  • Náchylné na vysokú vlhkosť a vysokú teplotu

  • Kratšia životnosť

Laminové kuchynské linky

Drevotrieska

Ďalšou cenovo prívetivou kategóriou sú kuchynské linky z drevotriesky potiahnuté fóliou, ktorá môže byť v ľubovoľnej farbe alebo priamo kopírovať design prírodného materiálu. Pod drevotrieskovými linkami sa schovávajú kuchynské linky DTD, ktoré sú navyše polepené dyhou, alebo tiež kuchynské linky LTD, ktoré sú na povrchu pokryté laminom a teda vhodné na korpusy skríň.

  • Nízka cena

  • Nízka hmotnosť

  • Minimálne nároky na údržbu

  • Veľký výber farieb a vzorov

  • Celkovo veľmi nízka odolnosť

  • Krátka životnosť

DTD kuchynské linky

LTD kuchynské linky

MDF

Ďalšou možnosťou výberu sú tzv. MDF kuchynské linky. Jedná sa o stlačenú homogénnu zmes drevených vlákien a lepidla so stredne hustou štruktúrou.

  • Umožňujú plastickú úpravu povrchu

  • Môžu verne napodobniť drevenú dyhu

  • Vysoká mechanická odolnosť

  • Hladký povrch

  • Jednoduchá údržba

  • Nízka cena

  • Vysoká hmotnosť

  • Absorbujú vlhkosť

  • Pri lacnejších modeloch býva málo odolná povrchová fólia

MDF kuchynské linky

Kombinácia

Často dnes môžeme naraziť aj na rôzne poskladané materiály, ktoré vzájomne kombinujú svoje výhody. Vždy však dajte pozor, aby spomínaná rôznorodosť materiálu nebola skôr na škodu.

Výber kuchynskej linky podľa priestoru

Rovné kuchyne

Rovné kuchynské linky sú základným lineárnym typom. Kuchyňu možno rozdeliť aj dvoma rovnobežnými linkami oddelené chodbičkou, pričom vzdialenosť medzi doskami by mala byť aspoň 120 cm kvôli priechodnosti a možnosti otvárať zásuvky, či dvierka.

Rohové kuchyne

Pohodlné a praktické sú aj kuchyne do U, alebo L, teda rohové kuchynské linky s kolmými stranami. Takéto rozvrhnutie priestoru sa ľahšie delí na jednotlivé časti, napríklad priestor pre spracovanie potravín, umývanie riadu a pod. Rohové skrine často pomôžu vyťažiť z veľkosti miestnosti maximum, pretože využijú miesto, ktoré by inak v celej konštrukcii zapadlo.

Rohové kuchynské linky

Sektorové kuchyne

Ako alternatívu ku kompletnej kuchynskej linke môžete zvoliť modulárne riešenie, kedy sú jednotlivé časti k dispozícii zvlášť. Týmito časťami sú varná zóna, umývacia zóna, úložné riešenia a ďalšie. Nespornou výhodou je, že si rozvrhnutie častí môžete prispôsobiť priamo na mieru a v prípade potreby ich meniť, či doplňovať. Zároveň môžete kuchyňu stavať postupne.

S ostrovčekom alebo bez

Špecifickým typom sú kuchyne s ostrovčekom, kedy sa k prakticky ľubovoľnému tvaru linky pridáva ešte samostatne stojaca časť. Tá môže obsahovať varnú dosku a rúru na pečenie, drez, alebo len ďalšiu pracovnú plochu s možnosťou barového posedenia.

Výbava a dôležité parametre

Rozmery

Najdôležitejšími technickým parametrami sú bezpochyby rozmery, a to skriniek a pracovnej dosky. Výška skriniek by mala byť do značnej miery určená postavou samotného užívateľa. Usadenie horných skríň by malo byť zhruba o 50 cm vyššie, ako je výška postavy.

Výška postavy

Výška linky od podlahy

150–160 cm

82 cm

160–170 cm

86 cm

170–180 cm

91 cm

180–190 cm

94 cm

Systém otvárania skriniek

V kuchyni sa najčastejšie stretnete s klasickými dvierkami zavesenými na pántoch, ktoré sa otvárajú do boku, a piestovými vyklápacími dvierkami. U tých pozrite na výšku dvierok po otvorení, aby nikde neprekážali.

Ďalšou možnosťou sú výsuvné skrinky, ktorých veľkou výhodou je ľahký prístup do zadných častí políc. Tie ale pre otvorenie vyžadujú viac priestoru, čo môže byť v malých kuchynkách problém.

Naraziť môžete aj na rolovacie dvierka, ktoré síce šetria priestor kuchyne, ale zas zaberajú miesto vo vnútri police.

Drez

Pokiaľ plánujete umývať riad prevažne v umývačke, pravdepodobne si vystačíte s menším jednodielnym drezom. Bez umývačky voľte skôr dvojdielny drez s dostatočnou plochou pre odkvapkávač. Do úvahy berte aj celkové rozmery linky a vyberajte drez s aspoň 20 cm hĺbkou.

Spotrebiče

Všeobecne sú hlavné veľké spotrebiče dostupné v dvoch variantoch – vstavané a voľne stojace.

V prvom prípade získate lepší a celistvejšie vyzerajúci celok, dbajte však na to, aby kuchynská linka bola na inštaláciu takýchto spotrebičov pripravená. Samostatne stojace spotrebiče síce nepôsobia tak elegantne, ale bývajú lacnejšie, ľahšie sa montujú a servisujú.

Rady na záver

Všeobecne sa odporúča ladiť kuchyňu a priestor stolovania skôr do svetlejších farieb. Podľa čínskeho učenia feng shui je touto ideálnou farbou žltá, ktorá navyše prispieva k dobrému tráveniu.

Orientácia podľa svetových strán môže ovplyvňovať svetelné aj tepelné podmienky v miestnosti. Preto sa odporúča smerovať kuchyňu skôr na sever alebo severovýchod, pretože na rozdiel od ostatných miestností nevyžaduje také tepelné podmienky.

Aby bolo používanie kuchynskej linky čo najpohodlnejšie, praktizuje sa rozdelenie do 3 zón: - Umývacia zóna - Prípravná zóna - Varná zóna Usporiadané by mali byť práve v tomto poradí, v prípade pravákov zľava doprava, u ľavákov naopak. Dohromady potom tvoria trojuholník, ktorého pomyselnými vrcholy sú chladnička, drez a varná doska. Dôvodom je logická postupnosť prípravy pokrmov - potraviny sa najprv čistia, nasleduje ich ďalšia príprava (napríklad krájanie a korenenie), potom prichádza na rad tepelná úprava.